donderdag 18 november 2010

Hoe groeit, kruipt en smelt een Gletsjer


Hoe Groeit een Gletsjer?
De Gletjser groeit doordat er in de winter sneeuw valt die in de rest van het jaar niet smelt.
Door verse sneeuw boven op de Gletsjer wordt hij zwaarder en wordt de snuit van de Gletsjer naar voren gedrukt.
Door deze druk op de Gletsjer ontstaan er allerlei kleuren blauw in het ijs. Hoe hoger de druk hoe blauwer. Je kunt dit heel goed zien als de zon op de Gletsjer schijnt.
Hoe Kruipt een Gletsjer?
De Gletsjer zakt langzaam van de berg af.
De snelste Gletsjer bevindt zich in Groenland, die kruipt met een gemiddelde snelheid van 9 km per jaar.
Door het zakken schuurt de Gletsjer langs de berg af en hierdoor vallen stenen van de berg op de Gletsjer. Door het kruipen neemt de Gletsjer de stenen mee naar beneden.
Onder aan de Gletsjer snuit verzamelen deze stenen zich en vormen een wand. (Morenen wand).
Als het warm wordt gaat het ijs van de Gletsjer smelten hierdoor kan de Gletsjer ook terug kruipen.
De snuit van de Gletsjer kan ook afbreken in de zee of in een meer, dit afgebrokkelde ijs heet dan een ijsberg.
Als de berg heel stijl is dan kunnen er ook ijsbrokken afbreken en naar beneden vallen. Dit heet een ijsval. Beneden aangekomen kunnen die ijsbrokken weer aan elkaar groeien zodat de Gletsjer daar weer verder kan kruipen.
Op de open stukken rots in de Gletsjer nestellen vaak vogels omdat het ijs een goede bescherming biedt tegen roofdieren.
Soms zie je zwarte lagen in het ijs, dat komt omdat vulkaan uitbarstingen en woestijn stormen zand deeltjes in de lucht meenemen als die op de Gletsjer vallen en vervolgens vast vriezen kun je die honderden jaren later nog herkennen.
Hoe smelt een Gletsjer?
Het ijs van de Gletsjer smelt voordurend dit smeltwater loopt door de Gletsjer en vormt een smeltwater rivier in de Gletsjer. Aan de snuit komt dit water uit de Gletsjer gelopen.
Op de deze plek ontstaan scheuren in de Gletsjer. Deze hebben vaak hele mooie kleuren en vormen. Op deze plaatsen kunnen ook gemakkelijk ijs brokken afbreken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten